Skip to content

Wat kost een warmte terugwin installatie in 2024?

Een warmte terugwin installatie is een slimme en milieuvriendelijke oplossing om energie te besparen en het binnenklimaat van je huis te verbeteren. Maar wat zijn de kosten van zo’n installatie en wat zijn de voordelen ervan? In deze blog gaan we dieper in op de prijs van een warmte terugwin installatie en leggen we uit waarom het de investering waard is.

Wat is een warmte terugwin installatie?

Een warmte terugwin installatie, ook wel bekend als WTW, is een systeem dat de warmte die normaal gesproken verloren gaat bij ventilatie, opvangt en opnieuw gebruikt om de binnenlucht te verwarmen. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van energie en een aangenamer binnenklimaat. Het meten van je energie kan ervoor zorgen dat het inzichtelijk wordt hoeveel je precies bespaard hebt door het aanschaffen van een warm terugwin installatie.

Hoe werkt een warmte terugwin installatie?

Een warmte terugwin installatie werkt door de warmte uit de afgevoerde lucht te halen en deze warmte over te dragen aan de verse lucht die van buiten wordt aangevoerd. Dit proces vindt plaats in een warmtewisselaar. De commerciële ventilatiesystemen van Daikin maken gebruik van warmte uit de muffe lucht in gebouwen om de binnenkomende schone lucht op te warmen tot een comfortabele temperatuur. Dit geeft een energiebesparing van 40%.

De voordelen van een warmte terugwin installatie

  • Energiebesparing: 1 van de belangrijkste voordelen van een warmte terugwin installatie is de aanzienlijke energiebesparing die het oplevert. Doordat de warmte in de afgevoerde lucht wordt teruggewonnen, hoef je minder te verwarmen en daalt je energierekening.
  • Verbeterde luchtkwaliteit: een warmte terugwin installatie zorgt niet alleen voor energiebesparing, maar ook voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis. Het systeem filtert de binnenkomende lucht, waardoor pollen, stof en andere verontreinigingen worden verwijderd.
  • Milieuvriendelijk: doordat je minder energie verbruikt, draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. 

Soorten warmte terugwin installaties

Er zijn verschillende soorten warmte terugwin installaties beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken.

  • Ventilatie met warmteterugwinning (WTW): Dit type installatie gebruikt een warmtewisselaar om warmte over te dragen tussen de afgevoerde en aangevoerde lucht. Het is ideaal voor woningen met mechanische ventilatie.
  • Lucht/lucht-warmtepomp: Een lucht/lucht-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om de binnenlucht te verwarmen. Dit is een geschikte optie voor huizen zonder aardgas.
  • Lucht/water-warmtepomp: Een lucht/water-warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht om water te verwarmen. Dit systeem kan worden gebruikt voor zowel verwarming als warm water.

Kosten van een warmte terugwin installatie

De kosten van een warmte terugwin installatie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals aanschafkosten, installatiekosten en onderhoudskosten. 

De aanschafkosten van een warmte terugwin installatie zijn afhankelijk van het type installatie en de capaciteit. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de €2.000 en €5.000. De installatiekosten worden bepaald door de complexiteit van de installatie en de benodigde aanpassingen aan je woning. Dit kan variëren van €1.000 tot €3.000. Onderhoud kan ongeveer €100 tot €200 per jaar kosten.

Terugverdientijd van een warmte terugwin installatie

De terugverdientijd van een warmte terugwin installatie hangt af van de energiebesparing en de subsidie die je kunt ontvangen. Over het algemeen ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 10 jaar.

Om de aanschaf van een warmte terugwin installatie te stimuleren, zijn er diverse subsidies en financiële ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van de investeringskosten. Als je overweegt een warmte terugwin installatie aan te schaffen, is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij erkende installateurs. Zo krijg je inzicht in de kosten en mogelijkheden die bij jouw situatie passen.

Belangrijke overwegingen voor aanschaf

Voordat je een warmte terugwin installatie aanschaft, zijn er enkele belangrijke overwegingen om rekening mee te houden.

  • Type woning: Het type woning heeft invloed op het geschikte type warmte terugwin installatie. Een appartement heeft bijvoorbeeld andere behoeften dan een vrijstaande woning.
  • Ventilatiesysteem: Het bestaande ventilatiesysteem in je huis bepaalt mede welk type warmte terugwin installatie het meest geschikt is.
  • Isolatie: Een goed geïsoleerde woning profiteert meer van een warmte terugwin installatie. Zorg daarom voor voldoende isolatie.
  • Onderhoud van een warmte terugwin installatie: Het regelmatig onderhouden van je warmte terugwin installatie is essentieel om de efficiëntie en levensduur te waarborgen. Laat dit onderhoud uitvoeren door een professional.

Een warmte terugwin installatie is een investering in energiebesparing, verbeterde luchtkwaliteit en milieuvriendelijkheid. Hoewel de initiële kosten enigszins hoog kunnen zijn, zijn de voordelen op lange termijn aanzienlijk. Met de juiste overwegingen, offertes en installateurs kun je genieten van een comfortabeler huis en lagere energierekeningen.

Wat is het verschil tussen een warmte terugwin installatie en een warmtepomp?

Een warmte terugwin installatie hergebruikt warmte uit afgevoerde lucht, terwijl een warmtepomp warmte uit de buitenlucht haalt.

Kan ik een warmte terugwin installatie zelf installeren?

Het installeren van een warmte terugwin installatie vereist specialistische kennis en ervaring. Het is aan te raden dit door een professional te laten doen.

Hoeveel kan ik jaarlijks besparen met een warmte terugwin installatie?

Het exacte bedrag hangt af van je energieverbruik, maar gemiddeld kun je 20-30% op je energiekosten besparen.

Is er onderhoud nodig voor een warmte terugwin installatie?

Ja, regelmatig onderhoud is noodzakelijk voor optimale prestaties en levensduur van de installatie.

Kom ik in aanmerking voor subsidies als ik een warmte terugwin installatie aanschaf?

De beschikbaarheid van subsidies kan variëren, maar in veel gevallen kun je financiële steun krijgen bij de aanschaf van een warmte terugwin installatie.