Skip to content

Veilig douchen voor senioren

Douchen is een dagelijkse routine voor velen van ons, maar wanneer we ouder worden, kan deze ogenschijnlijk eenvoudige activiteit een uitdaging worden. Voor senioren kan douchen zelfs gevaarlijk zijn als er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen. Het belang van veiligheid in de badkamer kan niet genoeg benadrukt worden. Kies daarom altijd voor gespecialiseerd senioren sanitair.

Waarom veiligheid belangrijk is

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam. We verliezen spiermassa, ons evenwicht wordt minder stabiel en onze huid wordt gevoeliger. Deze veranderingen kunnen het risico op ongelukken in de badkamer vergroten. Een val in de badkamer kan ernstige gevolgen hebben, zoals breuken of andere verwondingen. Daarom moet veiligheid in de badkamer een prioriteit zijn.

Risico’s in de badkamer voor senioren

Senioren lopen over het algemeen meer risico’s in de badkamer. Hierbij kunt u denken aan:

 • Valpartijen: De badkamer is vaak een natte en gladde plek. Gecombineerd met een verminderd evenwicht, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Een kleine misstap kan al ernstige gevolgen hebben.
 • Verbrandingen: Oudere huid is dunner en gevoeliger. Dit betekent dat senioren sneller brandwonden kunnen oplopen door te heet water.
 • Onjuist gebruik van sanitair: Verkeerd gebruik van sanitair, zoals kracht zetten op een douchegordijn of een handdoekrek, kan leiden tot vallen of verwondingen.

Aanbevelingen voor een veilige badkamer

Om de badkamer veiliger te maken voor senioren, willen we u graag een aantal aanbevelingen doen voor een veiligere badkamer:

 • Antislipmatten: Het gebruik van antislipmatten in en buiten de douche of het bad kan het risico op vallen aanzienlijk verminderen. Ze zijn betaalbaar en eenvoudig te installeren.
 • Handgrepen en steunen: Handgrepen en steunen aan de muren bieden extra ondersteuning en stabiliteit. Ze zijn vooral handig bij het in- en uitstappen van de douche of het bad.
 • Verstelbare douchekop: Een douchekop die aangepast kan worden in hoogte en richting kan helpen om comfortabel en veilig te douchen, zonder onnodige bewegingen te maken.

Voordelen van aangepast sanitair

Aangepast sanitair voor senioren heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • Verhoogde veiligheid: Aangepast sanitair is ontworpen met veiligheid in gedachten. Producten die speciaal ontwikkeld zijn voor senioren zorgen voor een veiligere omgeving.
 • Comfort en gemak: Naast veiligheid biedt aangepast sanitair ook comfort. Bijvoorbeeld douchestoelen of thermostatische kranen die zorgen voor een constante watertemperatuur.
 • Onderhoudsgemak: Aangepast sanitair is vaak gemakkelijker te reinigen en te onderhouden dan traditioneel sanitair.

Hoe te beginnen met aanpassingen

Gaat u aan de slag met uw badkamer? Maak dan een keuze voor de juiste sanitaire oplossing. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een senioren inloopdouche, instapbad of speciaal toilet. Het is ook belangrijk om rekening te houden met:

 • De juiste professional inschakelen: Het is altijd aan te raden om een professional te raadplegen voordat je begint met aanpassingen. Zij kunnen adviseren over de beste oplossingen voor specifieke behoeften.
 • Installatieduur: Veel partijen bieden installatie aan, maar er zijn ook enkele partijen die een veilige douche kunnen installeren in 1 dag. Houd er rekening mee wanneer u een seniorendouche aanschaft, dat u de installatieduur vooraf goed afstemt.
 • Kosten en budget: Aanpassingen kunnen variëren in prijs. Het is belangrijk om vooraf een budget vast te stellen en te onderzoeken welke aanpassingen het meest essentieel zijn.

De veiligheid van senioren in de badkamer is van het grootste belang. Met de juiste aanpassingen en aandacht voor details kan douchen een veilige en plezierige ervaring zijn.

Zijn er subsidies beschikbaar voor badkameraanpassingen?

Ja, in veel regio’s zijn er subsidies beschikbaar om de kosten te dekken.

Kan ik mijn bestaande sanitair aanpassen of moet ik alles vervangen?

In veel gevallen kunnen bestaande voorzieningen worden aangepast.

Hoe kies ik het juiste sanitair voor senioren?

Het is belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften van de senior en advies in te winnen bij professionals.

Hoe lang duurt het om mijn badkamer aan te passen?

Dit hangt af van de omvang van de aanpassingen, maar veel aanpassingen kunnen binnen een dag worden voltooid.

Zijn er andere kamers in huis die ik moet aanpassen voor de veiligheid van senioren?

Ja, het is ook belangrijk om naar andere ruimtes zoals de slaapkamer en keuken te kijken.