Skip to content
, ,

Waarom een elektrische sloep kopen?

De interesse in elektrisch varen neemt de laatste jaren sterk toe, en een elektrische sloep kopen is een uitstekende investering voor iedereen die van varen houdt. Maar waarom zou je nu eigenlijk een elektrische sloep moeten kopen? In dit artikel zullen we de voordelen van een elektrische sloep bespreken, de kosten overwegen en enkele tips geven voor het kopen van de juiste elektrische sloep.

Wat is een elektrische sloep?

Een elektrische sloep is een boot die wordt aangedreven door een elektrische motor in plaats van een brandstofmotor. De elektrische motor wordt gevoed door een batterij die kan worden opgeladen via een stopcontact of een speciale laadpaal. Elektrische sloepen zijn populair vanwege hun milieuvriendelijkheid en andere voordelen.

Voordelen van een elektrische sloep

 • Milieuvriendelijk: Een van de belangrijkste voordelen van een elektrische sloep is dat deze milieuvriendelijk is. Omdat er geen uitstoot van schadelijke gassen is, draagt varen met een elektrische sloep bij aan een schonere en gezondere omgeving. Daarnaast gaan veel gemeenten de komende jaren elektrisch varen verplicht maken vanwege milieuoverwegingen.
 • Stil en rustig varen: Een ander voordeel is dat elektrische sloepen veel stiller zijn in vergelijking met brandstof sloepen. Hierdoor kun je in alle rust genieten van de omgeving en ongestoord praten met je passagiers.
 • Geen brandstofkosten: Met een elektrische sloep hoef je geen brandstof te kopen, omdat je de batterij kunt opladen met elektriciteit vanuit huis. Dit bespaart niet alleen geld in de lange termijn, maar ook het gedoe van het vervoeren en opslaan van brandstof.
 • Onderhoudsvriendelijk: Elektrische sloepen hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan brandstof sloepen. Dit komt doordat er geen motorolie, filters of bougies vervangen hoeven te worden. Dit bespaart tijd en geld op onderhoudskosten.
Elektrische Sloep Kopen 2

Kostenoverwegingen bij een elektrische sloep kopen

Voordat je een elektrische sloep koopt, is het belangrijk om de kostenaspecten in overweging te nemen:

 • Subsidies en belastingvoordelen: In sommige gevallen kunnen er subsidies of belastingvoordelen zijn voor het kopen van een elektrische sloep. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om subsidie te krijgen voor laadpalen voor elektrische sloepen in Amsterdam.
 • Aanschafprijs en onderhoudskosten: Elektrische sloepen kunnen over het algemeen duurder zijn in aanschaf dan brandstof sloepen. Echter, de aanschafprijs wordt vaak gecompenseerd door lagere brandstof- en onderhoudskosten over de levensduur van de boot.
 • Terugverdientijd: Het is belangrijk om de terugverdientijd van een elektrische sloep te overwegen. Door het berekenen van de besparingen op brandstof- en onderhoudskosten, kun je een idee krijgen van hoe lang het duurt voordat je de initiële investering hebt terugverdiend.

Keuzefactoren bij het kiezen van een elektrische sloep

Bij het kopen van een elektrische sloep zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt.

 • Type sloep: Er zijn verschillende soorten elektrische sloepen beschikbaar, variërend van kleine, wendbare sloepen tot grotere en luxere modellen. Denk na over hoe je de boot wilt gebruiken en kies een type sloep dat bij jouw behoeften past.
 • Bereik en laadtijd: Het bereik van een elektrische sloep, of hoe ver je ermee kunt varen op een volle batterij, is een belangrijke overweging. Daarnaast is de laadtijd, oftewel hoe lang het duurt om de batterij volledig op te laden, van belang. Zorg ervoor dat het bereik en de laadtijd voldoen aan jouw vaarbehoeften.
 • Batterijtechnologie: Verschillende elektrische sloepen kunnen verschillende soorten batterijtechnologieën gebruiken. Lithium-ion batterijen zijn de meest voorkomende keuze vanwege hun lange levensduur, lichtgewicht ontwerp en snelle laadtijd.
 • Extra functies en accessoires: Overweeg ook de extra functies en accessoires die beschikbaar zijn voor elektrische sloepen, zoals een navigatiesysteem, geluidsinstallatie, zonnepanelen of zwemplateau. Kies de functies en accessoires die jouw vaarervaring verbeteren.

De beleving van varen met een elektrische sloep

Varen met een elektrische sloep biedt een unieke beleving ten opzichte van varen met een brandstof sloep.

 • Stille omgeving: Doordat elektrische sloepen veel stiller zijn, wordt de omgeving minder verstoord. Je kunt genieten van de rust en stilte op het water, zonder het lawaai en de trillingen van een brandstofmotor.
 • Genieten van de natuur: Met een elektrische sloep kun je in alle rust genieten van de natuur. Je kunt gemakkelijker dichter bij flora en fauna komen, zonder ze te verstoren.
 • Gezelligheid en ontspanning: Elektrische sloepen creëren een gezellige en ontspannen omgeving voor vrienden en familie. Samen genieten van de omgeving, een lekker drankje en goed gezelschap wordt alleen maar leuker op een elektrische sloep.

Tips voor het kopen van een elektrische sloep

Bij het kopen van een elektrische sloep zijn er enkele belangrijke tips om in gedachten te houden.

 • Doe uitgebreid onderzoek naar verschillende merken en modellen van elektrische sloepen. Vergelijk specificaties, prijzen en recensies om de beste keuze te maken.
 • Maak altijd een proefvaart voordat je een elektrische sloep koopt. Dit geeft je een beter idee van het comfort, de prestaties en de vaareigenschappen van de boot.
 • Raadpleeg experts in de maritieme industrie of sloepdealers voor advies en informatie. Zij kunnen je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.
Elektrische Boot

Bekende merken en modellen van elektrische sloepen

Er zijn verschillende bekende merken en modellen van elektrische sloepen beschikbaar. Enkele populaire merken zijn Whisper Sloep, Interboat en Seave. Elk merk heeft zijn eigen kenmerken en onderscheidende eigenschappen.

Hoe lang gaat de batterij van een elektrische sloep mee?

De levensduur van de batterij van een elektrische sloep kan variëren, afhankelijk van het gebruik en de capaciteit van de batterij. Over het algemeen kunnen batterijen enkele uren tot een hele dag meegaan.

Kun je met een elektrische sloep net zo snel varen als met een brandstof sloep?

Elektrische sloepen hebben over het algemeen een lagere topsnelheid dan brandstof sloepen. Ze zijn echter snel genoeg om plezierig te varen en te genieten van de omgeving.

Kun je een elektrische sloep ook opladen tijdens het varen?

Sommige elektrische sloepen bieden de mogelijkheid om op te laden tijdens het varen, voornamelijk door gebruik te maken van zonnepanelen. Dit kan het bereik van de boot vergroten, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grootte van de zonnepanelen.

Is een elektrische sloep alleen geschikt voor binnenwateren?

Elektrische sloepen kunnen over het algemeen worden gebruikt op zowel binnenwateren als op open water. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van de batterij en het bereik bij het plannen van langere vaartochten.

Kan ik zelf de batterij van een elektrische sloep vervangen?

In de meeste gevallen kan de batterij van een elektrische sloep door een professional worden vervangen. Het is echter raadzaam om contact op te nemen met de fabrikant of dealer voor specifieke informatie over het vervangen van de batterij.

Het kopen van een elektrische sloep heeft vele voordelen, waaronder milieuvriendelijkheid, stil en rustig varen, geen brandstofkosten en onderhoudsvriendelijkheid. Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten, keuzefactoren en tips voor het maken van de juiste keuze. Met bekende merken en modellen beschikbaar, en de mogelijkheid om te genieten van de beleving van varen met een elektrische sloep, is het een investering die de moeite waard is.

Meer duurzaamheidstips? Bekijk ook onze artikelen over duurzaamheid of lees direct waarom je een elektrische bakfiets aan moet schaffen!